2015. július 20.

Református Ifjúsági Találkozó

 

  

Csillagpont tábor – 2015.

Két év után újra Csillagpont táboroztunk a paksi református gyülekezetből, főleg fiatalok, de a megyéből is voltak jelen az országos ifjúsági találkozón. Helyszínül a Tatai Olimpiai Edzőtábor szolgált, immár másodszor a találkozó eddigi pályafutását tekintve. Ez azt is jelentette, hogy a Dunántúli Református Egyházkerület volt a házigazda.

Az alkalom lelki tematikájának központjába a bizalom témakörét állították. Az elsőre egyszerűnek tűnő, de valójában mégis összetett és bonyolult „fogalmat” járták körül a főelőadók és esti áhítatok megszólalásai. A hallottakat kiscsoportos beszélgetések keretén belül beszéltük át, ahol élménypedagógiai elemekkel is igyekeztünk oldani a kezdeti izgulást illetve segítették az ismerkedést és a témakör feldolgozását. Ezen beszélgetések nagyon fontos lelki elemei az egész tábor spirituális ívének.

A kiscsoportos foglalkozásokon először is az Isten iránti bizalom volt terítéken. „Isten nem automata módon működik, hanem kapcsolatban lehetünk vele” hangoztatta Sóskuti Zoltán lelkipásztor, s ennek a kapcsolatnak az alapja a bizalom. Akkor is bízom benne, amikor nehézségek vagy csalódások érnek, még ha nem is könnyű elfogadni ezeket. A bizalom alapján mondhatjuk azt is, hogy Isten mindig ki tudja tölteni a bennünk lévő űrt. Majd kérdésként merült fel, hogy van-e kapcsolat az Isten iránti, az önmagam iránti és mások iránti bizalom között. Többen kifejtették, hogy ha az Isten iránti bizalom növekszik, akkor az utóbbi kettő is erősödik, de volt olyan, akinek ennek ellenére is bizalmatlan marad mások iránt. Ennek kapcsán haladtunk tovább a Csillagpont lelki ösvényén, és azt kérdést beszéltük át, hogy hogyan alakulhat ki újra bizalom annak sérülése esetén is.

A záró Istentiszteleten végül nagy hangsúlyt kapott az is, hogy Isten is bízik bennünk, esetlen emberekben, és nem akár milyen feladattal lát el bennünket – megelőlegezve a bizalmat –, mint pl. hogy „Elmenvén, tegyetek tanítvánnyá minden népeket… ” (Máté evangéliuma).

A főelőadások és beszélgetések után érdekes előadások közül lehetett választani, (párkapcsolat, egyházi misszió, természetvédelem, pályaválasztás, gazda-sági bölcsesség, stb. stb.) valamint több, mint száz program várta a részt-vevőket az úgynevezett Közösségi pontokon. A találkozón 3000 körüli létszám volt jelen a regisztrációk alapján.

Hálát adunk az Istennek, hogy megáldotta az alkalmat és jó időt adott az egész tábor alatt. Köszönjük Istenünknek a bizalomépítő programokat. Képek az alkalomról: Szénégető Szabolcs.