Baba-Mama Klub

2009 októbere óta minden héten együtt töltünk néhány órát, babák és mamák. Beszélgetünk családról, házasságról, gyermeknevelésről, hogy mindezek Isten ajándékai, melyeket óvni és gondozni kell. Éneket, imádságot tanulunk, hogy taníthassunk. Közben a kis tipegők ismerkednek egymással, szokják, hogy rajtuk kívül más is szeretné megszerezni azt a játékot, melyről úgy érzik, hogy az övék Néha küzdelmet kell folytatniuk, hogy cumis üvegüknek egyedüli használójuk maradjanak. Jó látni fejlődésüket, első lépéseiket, jó hallani első szavaikat.
Hálásak vagyunk az együtt töltött órákért, a sok jó ötletért, tanácsért, nevetésért, de jó tudni, hogy a gondokban is hordozzuk egymást imádságban.

Az alábbiakban Végh Brigitta és Szénégetőné Kovács Katalin gondolatait olvashatjuk a tavalyi évvel kapcsolatban:

Brigi
Általánosságban, a klubban elhangzott témákról csak pozitívan tudok nyilatkozni. Mind a párkapcsolatot, mind a gyereknevelést érintő témák olyan területeket öleltek fel, melyekkel egy családban élő férfi és nő egyaránt, nap, mint nap szembesül. Nekem személy szerint voltak már némi ismereteim a témákról, mégis az itt elhangzottak segítettek abban, hogy ezen ismereteim elmélyüljenek, az otthoni miliőben, a szituációkat felismerve, tudatosabban, nagyobb önkontrollal, gyorsan és határozottan reagáljak a felmerülő problémákra. Ugyanakkor hiánypótló szerepet is betöltöttek a beszélgetések. Véleményem szerint a legnagyobb és legfontosabb feladat az életben egy család összetartása, a család stabilitásának folyamatos fenntartása, kézségekkel és képességekkel rendelkező, testileg és mentálisan egészséges gyermekek felnevelése. Ahhoz, hogy ezen célunkat elérjük, legtöbben nem kap(t)unk konkrét iránymutatót egy általános képzés során, elsősorban saját családunkból hozott modelleket alkalmazunk, amelyek jó és rossz beidegződéseket is tartalmazhatnak. A klub a rossz beidegződések felismerését, az elhangzó tapasztalatcserék a helyzetek megértését segítették. Örülök és egyúttal köszönöm is, hogy a klub foglalkozásain részt vehettem, a további működéshez pedig nagyon sok sikert kívánok!

Katalin
Amikor elkezdtem járni a Baba-Mama klubba, azt hittem csupán azért megyünk, hogy kimozduljunk otthonról. Ám ennél jóval többet jelentett. Sok elgondolkodtató témáról beszélgettünk: párkapcsolat, gyermeknevelés, nagyszülők kezelése.
Rádöbbentem, mennyire fontos odafigyelni a társamra, megismerni mi a szeretetnyelve, azaz mi az, amin keresztül a legjobban érezheti a szeretetemet. Nem lehet elkényelmesedni, ápolni, építeni kell kapcsolatainkat társunkkal, gyermekeinkkel, szeretteinkkel.
És amíg mi anyukák jókat beszélgettünk, gyermekeink gyakorolhatták a közösségi viselkedés szabályait, hol több, hol kevesebb sikerrel. Biztos vagyok benne, nagyon üresek lesznek a szerda délelőttök a klub nélkül!

Néhány fényképpel is bepillantást nyújtunk a szerda délelőttjeinkbe.